Plantförsäljning

Ekoplantan öppnar den 20 april - då vi börjar sälja sättpotatis, sättlök och sparrisplantor. Lite senare finns det även grönsaksplantor.
Vi skickar inte plantor eller lök.

ÖPPETTIDER 2014:
20 april - 15 juni
Söndagar kl 13-16
OBS! Påskdagen öppet 11-14!!

Tel: 070-272 9022

ekoplantan ligger 11 km nordost om Varberg.

Karta

ekoplantan finns även på sydostkusten.

Tomater

35 – 40 kr/st

Busktomater

Dessa är låga till halvhöga och brukar inte bindas upp eller tjuvas. Men ibland är de så starkväxande att de både behöver stöd för att hålla frukten över marken och bli befriade från en del grenar för att släppa in ljus och luft i busken.
Bland busktomaterna hittas de tidigaste och tåligaste sorterna, oftast ämnade för frilandsodling. I växthus kan det bli för varmt för dem och de blir lätt gängliga och ger mager skörd.

Ida Gold
En extra tidig och lågväxande, grenig busktomat med mängder av vackra, klart orange, medelsmå frukter (ca. 50g). De har ett något kraftigt skal, men en utsökt mild, söt smak och en låg syrahalt. Ida Gold, som utvecklats för nordliga förhållanden, är en vacker tomat som ger länge. Orange tomater innehåller mer vitaminer och antioxidanter än de röda, och smaken föredras av de flesta i blindtester.

Sub-Arctic Plenty
Mycket tidig busktomat från Kanada. Den har ett upprätt, kompakt och stadigt växtsätt och ger många medelsmå, röda och smakliga frukter (45-60g). S-A Plenty är den tidigaste röda tomatsorten. En pålitlig sort som står ut med kyliga försomrar.

Taxi
Kompakt, stadig och frisk busktomat med kraftigt citrongula frukter. De är runda till svagt plattrunda, mycket jämna i formen och väger 100-120 g. Taxi är lättodlad och ger en mycket vacker, stor, smaklig skörd av syrligt goda frukter. En av de tidigaste i sin klass.

Marmande
Fransk bifftomat som ger stora, upp till 200 g, lite oregelbundna, åsiga, köttiga frukter med utsökt smak. Plantan är buskig, men kan bli 70 cm hög och behöver då stöd. Marmande är frisk och odlas oftast på friland. Resistent mot Fusarium och Verticillium sjukdomar.

Högväxande tomater

De högväxande sorterna måste normalt bindas upp och tjuvas. Att tjuva, ta bort skotten som kommer i bladvecken, är inte nödvändigt för att få fin frukt. Men oftast blir plantan alldeles för omfångsrik, tät och buskig för att passa i odlingen. I synnerhet i växthus. Finns det tillräckligt med plats går det utmärkt att låta några tidiga och välriktade tjuvar få utvecklas och bära frukt.
De tidiga sorterna kan odlas på friland.

Wapsipinicon Peach
En gammal sort som härstammar från Iowa 1890. Kallas även White Peach eller Yellow Peach. Sätter mycket frukt och är ljusgul, söt och saftig. Denna tomat vann Seed Savers Exchange smaktävling för kulturarvstomater 2006.

Moonglow
En ljusorange, rund, enhetlig tomat med fast kött och få frön. Smaken är mild och söt. Hållbar. Denna tomat vann Seed Savers Exchange smaktävling för kulturarvstomater 2007. (USDA Organic)

Selandia
Frukten är rund, röd, fast, något saftig och mycket aromatisk och väger kring 100g. Den här tomaten är främst ämnad för växthuskultur, men ger även en hygglig skörd på friland i ett skyddat läge.

Stupice
Snabb och tålig frilands- och kallhustomat med mycket god smak. Skörden blir bäst om plantan, som blir drygt 1 meter hög med breda blad, binds upp och tjuvas. Stupice, som ursprungligen kommer från f.d. Tjeckoslovakien, ger en bra skörd av knappt medelstora, glänsande röda, söta och saftiga tomater. Den har vunnit flera omröstningar som den godaste i sin klass.

Glacier
Extra tidig, produktiv tomat med enhetliga, medelsmå (4-5 cm.), djupröda frukter på 70-100 cm. höga plantor med potatisbladverk. Svag gulfärgning på nackarna är det enda s.k. skönhetsfelet. Stöd och lite tjuvning behövs. Mycket tålig mot låga temperaturer både på våren och hösten och bär frukt från tidigaste sommar till sena hösten. Frukterna har en fin kvalitet utan sprickor och är exceptionellt goda för en så tidig tomat.

Moneymaker
Är en klassisk, medeltidig växthustomat med kraftigt röda, runda, 70-80 g tunga frukter utan gröna nackar. Plantan sätter bra med frukt även under mindre idealiskt tomatväder och ger totalt en hög skörd. Moneymaker är frisk och var länge en av huvudsorterna i yrkesodlingen innan hybriderna tog över.

Goldie
Storvuxen, orange, smaskig bifftomat. En bra sommar ger den bra även på friland, men bör helst odlas i växthus. Skörden blir mycket stor med tunga, 300-500 grams frukter. De har ett lent, fast kött med få frön och en smak som för tankarna till hur tomater smakade förr i tiden. Men ha inte för bråttom med skörden. Helst ska frukten få en rosa anstrykning vid blomändan. Då är smaken fullt utvecklad. Plantan är kraftig, högväxande och måste bindas upp och tjuvas.

Gold Medal
Kulturarv från New York 1921 och hette då Ruby Gold. En mycket söt och vackert tvåfärgad tomat – den är orangegul med röda stråk. Högväxande bifftomat. Denna tomat vann Seed Savers Exchange smaktävling för kulturarvstomater 2008.

Dester
Kulturarv från Amishfolket i Seymour, Missouri. En högväxande, läcker, rosa bifftomat som väger runt 450 g. Denna tomat vann Seed Savers Exchange smaktävling för kulturarvstomater 2011.  (USDA Organic)

Körsbärstomat

Tumbling Tom Red
En tidig busktomat som bara blir 30 cm hög med röda, små söta körsbärstomater som väger ca 15 g. Passar fint i kruka eller ampel med sina hängande grenar.

Lemon Drop
Producerar rikligt med riktigt gulgröna, små söta körsbärstomater, även under fuktigt och svalt väder. Högväxande. Något sen. Denna tomat vann Seed Savers Exchange smaktävling  för kulturarvstomater 2010. (USDA Organic)

Gelbe Dattelwein
Ofattbart givande körsbärstomat med dadel-droppformade frukter. Den är högväxande och varje klase ger minst 50 st, 4 cm långa, gula, goda frukter på ca 15 g. Trivs bäst i växthus, men kan ge bra i varma lägen utomhus. Medeltidig.

Velvet Red
Den här högväxande körsbärstomaten från New Jersey med sitt silvergrå bladverk ger en stor skörd av utsökt söta, röda körsbärstomater. Denna tomat vann Seed Savers Exchange smaktävling för kulturarvstomater 2009. (USDA Organic)

Mei Wei
Tidig, högväxande sort från Kina med den bästa smaken enligt många. Den trivs utmärkt i vårt klimat. Den liknar Gardeners Delight i växtsätt, men är betydligt tidigare. De söta, röda frukterna hänger i klasar, är klotrunda och väger ca. 20 g. Odlas oftast i växthus eller i kruka i uterum. Men tack vare sin tidighet går det också att odla Mei Wei på friland i bra lägen. Bör tjuvas och bindas upp.

Cheerio
En av de tidigaste helröda körsbärstomaterna. Den ger en mängd 3 cm stora, kraftigt röda, delikata tomater på grenigt buskiga plantor. Frukterna väger mellan 25-35 g. Cheerio tål kyligt och ostadigt väder bättre än de allra flesta sorter. Fungerar på friland.

Gardener’s Delight
En mycket omtyckt, gammal sort som fått utmärkelser som kanske ”världens godaste tomat”. Rödfruktig, något större körsbärstomat, 30-40 mm i diameter. Passar både kallväxthus och friland. Högväxande, ska bindas upp och tjuvas. Ej ekologiskt frö.

Black Sweet Cherry
En underbar klotrund cocktailtomat med mörkt mahognyrött skal och ett saftigt, fruktigt, sött aromatiskt kött. Frukterna är mycket enhetliga och väger kring 25 g. Den kommer ursprungligen från Ryssland. Plantan är högväxande med frukterna hängande i klasar. Den växer utmärkt i kallväxthus och uterum, men också på friland i skyddade lägen.

Pastatomat

Innehåller mindre vatten än andra tomater och odlas främst för att göra pasta, såser, ketchup eller juice. De är oftast lågväxande, mycket stadiga och behöver inte tjuvas.

Roma VF
Mycket populär europeisk pastatomat med plommon-päronfrukter på 70-80g. Lättodlad, resistent mot många sjukdomar, kraftig och stabil och ger en mycket bra skörd av saftiga tomater med tjock vägg och få frön.

Bellstar
Medeltidig busktomat från Kanada med stora plommonformade frukter. Främst för användning till pasta etc. Men tack vare sin fina smak och sitt saftiga kött, passar Bellstar också bra i sallader. De röda, 80-100g tunga frukterna är lätta att både skörda och skala. Växten är kompakt och stadig och ger en stor skörd av pastatomater av bästa kvalitet.

Quadro
Motståndskraftig mot bladmögel om smittan är måttlig. Ger en djupt röd plommonformad frukt som väger ca 100 g. Nacken är grön. Mycket tunt skal.

 

Gå till Sortiment 2013